Google AdWords сертификация и изпит

Новината от месеца – нови правила и въпроси за сертифициране за Google AdWords Fundamentals. За разлика от предишните правила, по които успешното полагане имаше валидност от 2 години, сега е необходимо да се подновява всяка година.

Сертифицирала съм толкова души, че съм изгубила бройката, което може само да ме радва и мотивира да организирам нови сертификационни курсове. От опит виждам, че самото взимане не е сложно, стига инструментите да са разбрани правилно и все пак да има дори и минимална практическа работа с акаунти.

Изпитите за AdWords са:

1. Google AdWords Fundamentals – основи на мрежите на рекламиране, основни понятия и формули, принципни въпроси за самата платформа.

2. Google AdWords Search изпит – задълбочено познание в мрежата за търсене, както и инструментите за автооптимизация. Тук задължително обърнете внимание на Conversion Optimiser, който определено създава проблеми на участниците на курсовете до сега.

3. Google AdWords Display изпит – задълбочено познание в дисплейната мрежа, като ви препоръчвам да прегледате рекламата в Youtube.

Има още няколко доста интересни изпита – Video certification exam, Shopping Exam, Google Analytics exam (GAIQ). За да получите сертификат, е необходимо задължително да минете Fundamentals заедно с един от останалите.

Времето за подготовка е много субективно понятие. Примерно аз в рамките на 3 седмици направих програма за явяване, минах всеки от тях през една седмица, като за всеки от тях си бях разписала материалите от Помощния център да са под ръка. Сега смятам, че с добра организация, може в рамките на 3 дена да се вземат, като взимам предвид натоварването от 100 поредни въпроса.

Новият Fundamentals изпит има доста по-практически ориентирани въпроси, които акцентират върху най-добрите практики. Една част от тях наистина може да прочетете в помощния център, но някои от останалите са чисто практически и логически.

Примери:

Screen Shot 2015-03-31 at 10.55.41 AM  Screen Shot 2015-03-31 at 11.18.51 AM

Съвети за подготовка:

1. Запознайте се с материала:

Добавям няколко много добри безплатни видеа за подготовка за Google AdWords:

Fundamentals:

Google AdWords Search:

Google AdWords Display:

2. Направете няколко теста онлайн.

3. Повреме на изпита отворете интерфейса на платформата както и Помощния център за бърза проверка с ctrl+F. 🙂

*Дори и да имате намерение да проверите всеки изпит, времето няма да ви го позволи. Разбира се, тук там има някои неща copy – paste от материалите.

4. Не можете да се връщате назад, така че при необходимост отделете повече време на трудните въпроси. След тях винаги има супер лесни, през които бързо ще преминете.

Заключение: Самият сертификат ви дава допълнителна стойност за вашите знания и умения. Най-добре е да бъде взет, когато вече имате практика в областта и имате реален акаунт, върху който да прилагате наученото. За съжаление изпитът не ви дава отговори как да подобрите ефективността или да постигате резултати, затова тук идва практиката.

Успех! 🙂