Gmail Sponsored promotions или как се плаща само за отворен мейл

Отварям темата за една от може да се каже по-новите функционалности, които Google предлага за българския пазар – Gmail Sponsored Promotions.

Ако сте виждали бюлетин във вашия Promotions таб в Gmail – е, може би ние сме ви таргетирали. 🙂

Какво представява – бюлетин, който може да се таргетира контекстуално на база на думи в кореспонденцията ви най-общо казано, но реално – имате email marketing кампания, но плащате само при отворен мейл, като цените варират по наши експерименти от 0.01 ст. до най-много 0.08 ст.

Защо е ефективно? Защото може да разчитате на детайлното таргетиране с всички възможности на инструмента и можете да насочите вашето предложение към потребители, които вече имат интерес на база на кореспонденцията им. Данните излизат бързо, оптимизацията се извършва в реално време, проследяването на трафика става чрез Google Analytics и, ако всичко е измислено и имплементирано правилно, можете да постигнете повече от невероятни резултати.

Как да стартирате:

За момента тази опция е налична само за агенции – Google Partners парньори, които имат месечно фактуриране към Google AdWords. Няма да го намерите като допълнителна опция в нета, така че попитайте нас или вашата дигитална агенция дали предлага тази възможност.

Криейтиви:

Подгответе се за тестване и изчакване за одобрение поне 24 часа.

Текстова реклама с малко изображение 140х140 в Promotion tab:

Screen Shot 2015-02-09 at 17.13.42

При клик върху рекламата ще се визуализира и самият бюлетин заедно с текстова реклама в дясната част:

Screen Shot 2015-02-09 at 17.13.28

Има още един формат Rich Promotion формат с размери 580х400, който е мини визуализация на бюлетина.

Насочване:

Разполагате с няколко възможности като интереси, ключови думи, конкретни домейни, покупки в готови за добавяне категории и професия. Данните са извлечени или от контекста на кореспонденцията, или от вашия gmail акаунт.

Screen Shot 2015-03-10 at 12.17.26 PM

Няколко скрийншота от наши реални кампании показват висок open rate от 30%, цена на клик от 0.02 лв. като има забавяне в информацията, но в рамките на близо 24 часа може да сравните и ако се наложи – да оптимизирате в реално време или насочването, или самите послания!

Screen Shot 2015-03-10 at 12.02.25 PM

Детайлни отчети имате и на база на избраното таргетиране:

Screen Shot 2015-03-10 at 12.04.24 PM

Не забравяйте да тагнете ръчно линковете и да преглеждате трафика в Google Analytics. 🙂

Ако искате да стартирате ваша Gmail sponsored promotions реклама, се свържете с мен на ivelina@accelladigital.com. Успех!