Къде наистина се показват рекламите ми? – част 1

Започнали сте кампания, системата вече генерира разходи, вероятно вече ви изписва, че е лимитирана по бюджет, но наистина ли знаете къде се показват рекламите ви?

Имаме кампания за Search Network only, която е настроена да се показва само в България за всички езици. Не сме променяли Advanced настройките и искаме да разгледаме от къде идват потребителите. Избираме Dimensions – от падащото меню – User location и виждаме, че имаме импресии не само в България. Грешка ли е или системата усвоява бюджетите не толкова ефективно?

Screen Shot 2015-03-17 at 7.34.11 AM

Много често този неочакван резултат идва от настройките на ниво кампания, които по подразбиране са оставени да се показват на всички, които търсят за дестинацията или се намират в нея – People in, searching for, or who show interest in my targeted location.

Screen Shot 2015-03-24 at 2.01.33 PM

Пример: Таргетирате дума “матраци София” като сте сложили настройката за показване да се показвате само в София без да променяте допълнителните опции. Потребител, намиращ се в Бургас, търси в Google Search – матраци София. Макар и да насочвате само за столицата, вашата реклама ще се покаже на потребителя извън нея, защото той е въвел конкретен град в търсеното от него.

Тази практика може да е супер подходяща за хотели или ресторанти, но за някои мебелни магазини “мека мебел” определено не е подходяща за показване в гр. Мека.

Препоръчвам ви, ако правите вече рекламни кампании в Google AdWords, добре е да се запознаете с условията тук.

Ако вашият бизнес модел не позволява показване извън конкретно положение – променете тази настройка, като маркирате People in my targeted location. Така няма да се показвате на потребители извън вашето таргетирано местоложение. Имайте предвид, че импресиите може да намалеят, кликовете да станат по-таргетирани, CTR-ът да се увеличи и като цяло да си подобрите ефективността.